Mijn favorieten

Energielabel woning

Definitief energielabel verplicht


In januari en februari 2015 kregen zo'n 5 miljoen huiseigenaren gratis een voorlopig energielabel voor hun huis toegestuurd. Bij verkoop of verhuur zijn huiseigenaren verplicht een definitief label te regelen. Als eigenaar van een woning dient u dit zelf aan te vragen. De specialisten van Boertjes Makelaardij kunnen u hier ook mee helpen of het zelfs volledig voor u verzorgen. 

Het voorlopige energielabel geeft een indicatie hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte. Het maakt ook duidelijk wat er nog mogelijk is om energie te besparen. Het voorlopige label is gebaseerd op openbare gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig).
 

Waarom een energielabel?

Een definitief label is verplicht bij verkoop of verhuur van een huis. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dat. Als er geen label is, krijgt de verkoper of verhuurder een herinnering en de tijd om alsnog een label te regelen. Maar uiteindelijk staat er een boete van maximaal € 405 op verkoop of verhuur zonder energielabel.

In advertenties voor verkoop of verhuur is het ook verplicht een energielabel te vermelden. Funda zorgt er bijvoorbeeld voor dat het label standaard bij alle huizen op hun site staat.

Het nieuwe energielabel is gemakkelijker en goedkoper dan het oude energielabel. Het doorgeven van actuele gegevens gaat nu via internet, de erkende deskundige hoeft niet meer aan huis te komen. Daardoor is een definitief energielabel ook goedkoper: het gaat maar om enkele tientjes. Het oude energielabel was eigenlijk ook verplicht, maar veel verkopers en kopers zagen er in onderling overleg van af. Bij het nieuwe energielabel is er wel controle of het label er echt is bij verkoop of verhuur.

Het energielabel voor huizen is een van de maatregelen uit het Energieakkoord dat het kabinet, werkgevers, werknemers en milieuorganisaties in 2013 sloten. Het uiteindelijke doel is duurzame energievoorziening in Nederland. Met het label voldoet Nederland ook aan Europese regels.

Een overzicht voor welke woningen een energielabel verplicht is, vindt u op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
 

Hoe vraagt u een definitief label aan?

Een huiseigenaar kan zijn voorlopige energielabel via energielabelvoorwoningen actueel maken: doorgeven welke maatregelen inmiddels zijn getroffen die nog niet in het voorlopige label zijn verwerkt. Denk aan isolatie, een zuinige cv-ketel, dubbel glas, de warmwatervoorziening, de ventilatie en zonnepanelen.

Na het doorgeven van actuele gegevens kan een huiseigenaar het voorlopige label officieel laten omzetten in een definitief label. Dat kan digitaal door bewijs als foto's en nota's te uploaden. Een zelfgekozen erkend deskundige beoordeelt dit. Wij hebben een erkend deskundige in huis die dit voor u kan regelen. 
 

Boertjes Makelaardij helpt u verder

Voor het controleren en definitief maken van het energielabel van uw woning, hebben wij zelf een erkend deskundige in huis. Doordat wij veel informatie van uw woning al beschikbaar hebben in het dossier, kunnen we de meeste informatie daarmee controleren. U kunt zelf het definitief label online aanvragen en kiezen voor ons kantoor als erkend deskundige, of wij kunnen u ter plekke helpen met het invullen van de gegevens. 
 

Meer informatie

Klik hier voor een stapsgewijze handleiding van het online aanvragen van het energielabel. In deze handleiding staat ook meer informatie over veelgestelde vragen. 
Ook kunt u contact opnemen met ons kantoor via telefoonnummer 0522-462844. 

Energielabel woning