Mijn favorieten

Energielabel woning of bedrijf

Bij de verkoop of verhuur van uw woning is het verplicht een energielabel te verzorgen. Een energielabel geeft een indicatie hoe zuinig uw woning is met energie. Het maakt ook inzichtelijk wat er mogelijk is om energie te besparen.
 
De inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of er bij iedere verkoop een energielabel aanwezig is. Is dit niet het geval dan staat er een boete tegenover van maximaal €405,-. In advertenties en op Funda.nl is het verplicht het energielabel te vermelden. Samen maken we Nederland duurzamer op deze wijze en voldoen we aan Europese regels.
 
Voor het aanvragen van een definitief energielabel kunt u bij ons terecht. Wij hebben een erkend deskundige in huis en hebben alle benodigde gegevens al wanneer uw woning bij ons in de verkoop staat. Wij kunnen samen de aanvraag doorlopen of de gehele aanvraag voor u uit handen nemen.
 
Zelf het energielabel aanvragen?
Wij hebben een stapsgewijze handleiding voor het aanvragen van het energielabel. Komt u er niet uit, aarzel niet om contact met ons op te nemen.
Vraag hier het energielabel voor uw woning aan > 

 

 

 

 

 

Energielabel bedrijfspanden
Ook bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen is een geldig energielabel verplicht. Het geldt voor gebouwen met de volgende functies (dit kan één functie zijn, maar ook een combinatie van meerdere functies):

  • Kantoor
  • Onderwijs, zoals scholen en universiteiten
  • Publieke  functies, zoals bibliotheken, stadhuizen, vergadercentra
  • Gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
  • Horeca en logies, zoals hotels, pensions, cafés, restaurants
  • Sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden
  • Winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages

Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Let dus op de verloopdatum van uw energielabel.
 
Verplichting energielabel C kantoren 2023
Vanaf 2023 is ieder kantoor in Nederland groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Voor verdere informatie kunt u terecht op:
Energielabel C kantoren
 
Maximale boete en handhaving
In de wet is een maximale hoogte voor een bestuurlijke boete opgenomen als u niet voldoet aan deze verplichting. Deze boete is voor rechtspersonen € 20.250,- en voor natuurlijke personen € 405,-. De handhaving is in handen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Zij heeft al diverse boetes opgelegd aan eigenaren van utiliteitsgebouwen wegens de verkoop van een gebouw zonder energielabel. De hoogste boete in 2017 bedroeg ruim € 10.000,-.
 
Vraag nu een energielabel voor uw bedrijfspand aan > 

 

Energielabel woning

Woning van de maand